ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΗΜΟΥ
Αρχική arrow Τοπικές Κοινότητες arrow Τοπική Κοινότητα Εξαπλατάνου

Τοπική Κοινότητα Εξαπλατάνου Εκτύπωση
 

 Πληθυσμός, Ιστορία

(πληροφορίες από το Γενικό Λύκειο Εξαπλατάνου http://lyk-exapl.pel.sch.gr/)

 

Οι μνήμες για τον Εξαπλάτανο φτάνουν μέχρι τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ήταν ιδιοκτησία τσιφλικά και οι χριστιανοί κάτοικοι ήταν εξαρτημένοι καλλιεργητές στο τσιφλίκι. Η παράδοση διασώζει το όνομα του τελευταίου τσιφλικά Μουσταφά Σεμίτ Μπέη .
Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών ο Εξαπλάτανος  έγινε το μεγαλύτερο  χωριό της Αλμωπίας. Πόντιοι, Θρακιώτες, Γιαλβαλήδες, Κονιαλήδες, Προυσαλήδες άρχισαν να καταφθάνουν στο χωριό από το 1922, για να ολοκληρωθεί η εγκατάστασή τους το 1924. Μαζί τους έφεραν και τη μνήμη των νεκρών τους από τους πολέμους 1912-1922, τα ονόματα των οποίων ανέγραψαν στο  Ηρώον, που οι ίδιοι έστησαν στο κέντρο του χωριού γύρω στο 1926. Ο Εξαπλάτανος βρίσκεται σε υψόμετρο 125 μ. και είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό της Αλμωπίας. Το παλιό του όνομα ήταν Καπίνιανη. Μετονομάστηκε  Εξαπλάτανος το 1925 από έξι τεράστιους πλάτανους που βρίσκονταν στο χώρο του σημερινού γηπέδου.
Ο πληθυσμός του Εξαπλατάνου, όπως φαίνεται από τις απογραφές, μένει γενικά σταθερός. Οι απογραφές από το 1920 μέχρι σήμερα δίνουν την ακόλουθη εικόνα:

Έτος απογραφής

Αριθμός κατοίκων

1920

1920 (μαζί με τους Μωαμ/νούς)

1928

1569 (μετά την Ανταλλαγή)

1940

2156

1951

1974

1961

2028

1971

2049

1981

2109

1991

2069

2001

1768

exapl.jpg

 

Σέρβικο επιτύμβιο μνημείο.

 

Μενέλαος Λουντέμης

(υλικό από το βιβλίο Ο τόπος μας, Γνωριμία με το Δήμο Εξαπλατάνου, του Τάσου Καρατζόγλου)

Καύχημα του Εξαπλατάνου είναι ο λογοτέχνης Μενέλαος Λουντέμης, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Βαλασιάδη, παρμένο από τον παραπόταμο του Άνω Λουδία που περνάει έξω από τον Εξαπλάτανο.

Ο Δημήτρης Βαλασιάδης γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Αγία Κυριακή της μικρασιατικής Γιάλοβας.
Η οικογένειά του ήταν εύπορη, αλλά ξέπεσε απότομα σε κατάσταση έσχατης φτώχειας. Ήταν το μοναδικό αγόρι της οικογένειάς του, η οποία είχε συνολικά πέντε παιδιά, τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι, τον Δημήτρη.
Γονείς του ήταν ο Γρηγόρης Μπαλάσογλου (που στον Εξαπλάτανο έγινε Βαλασιάδης) και η Δόμνα Τσουφλίδη. Πολύ μικρός γνώρισε το δράμα της προσφυγιάς. Ξεριζωμένος από τη μικρασιατική πατρίδα εγκαταστάθηκε με τους δικούς του στον Εξαπλάτανο. Στα Δημοτολόγια του Εξαπλατάνου φέρεται γεννημένος το 1911.
Από το 1925 φοίτησε στο εξατάξιο Γυμνάσιο της Έδεσσας μέχρι τον Γενάρη του 1929, που μαθητής της
Δ΄ τάξης απεσύρθη, όπως σημειώνεται στο Γενικό Έλεγχο του σχολείου. Μικρός μαθητής, εργαζόταν τα καλοκαίρια στα βλαχοχώρια της άνω Αλμωπίας κάνοντας το δάσκαλο. Για την επιβίωσή του έγινε ακόμη λαντζέρης, λούστρος, ψάλτης, υπάλληλος σε γραφείο και αρχιεργάτης στα τεχνικά έργα του Γαλλικού ποταμού.
Έφυγε οριστικά από το χωριό του, τον Εξαπλάτανο, το 1932 με μια βαλίτσα γεμάτη χειρόγραφα, ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα. Ήταν το ξεκίνημα του ανηφορικού δρόμου για την κατάκτηση της δόξας.

Πήγε πρώτα στην Κοζάνη, όπου έμεινε σε οικοτροφείο. Μετά, ακολουθώντας έναν λαϊκό θίασο βρέθηκε στον Βόλο. Εκεί δούλεψε κοντά σ’ ένα δικηγόρο για δύο χρόνια (1937-38), στη γραφομηχανή του οποίου έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα. Στην Αθήνα, γνωστός πια στον λογοτεχνικό κόσμο, έγινε φίλος του καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής Νικόλαου Βέη, με τη μεσολάβηση του οποίου παρακολούθησε ως ακροατής όλα τα μαθήματα της Φιλοσοφικής Αθηνών.
Σωματικά ο Λουντέμης ήταν αδύναμος, ελαφρά κουτσός (μια πληγή δεμένη σε γύψο που άργησε να βγει, άφησε ατροφικό το ένα του πόδι) με ωραίο πρόσωπο. Είχε όμως προμηθεϊκή σπίθα στην ψυχή του, που τη φλόγιζε απύθμενη φιλοδοξία. Έλεγε και ξανάλεγε στους δικούς του: «Εγώ θα γίνω συγγραφέας, θα δοξαστώ στην Ελλάδα!». Αποτελεί μοναδικό φαινόμενο αυτοδίδακτου και αυτοδημιούργητου συγγραφέα στα γράμματά μας. Προικισμένος με γνήσιο πολύπλευρο ταλέντο και μεγάλη ακαταμάχητη θέληση κατόρθωσε όσο κανείς άλλος να κατανικήσει τα εμπόδια και τα χτυπήματα της αχάρητης ζωής του. Δούλεψε κάτω από συνθήκες που μόνο ένα δυνατό ταλέντο σαν το δικό του θα μπορούσε να αντιμετωπίσει, χωρίς να καμφθεί. Γνώρισε διώξεις, εξορίες,
ζωή παρανομίας από σπίτι σε σπίτι, αρρώστιες, δίκη για εσχάτη προδοσία και δεκαοχτώ χρόνια αναγκαστικής εξορίας στη Ρουμανία, όπου νοσταλγούσε πάντα την πατρίδα, «ένα ελληνικό καφεδάκι…μια ρετσίνα….».
Μέσα στα σαράντα περίπου χρόνια της συγγραφικής του δραστηριότητας ο Λουντέμης έδωσε έργο τεράστιο σε ποσότητα και ποιότητα. Τα πρώτα του έργα τα έγραψε στον Εξαπλάτανο το 1927 και 1928 και τα υπέγραφε με το πραγματικό του όνομα, Τάκης Βαλασιάδης. Πρόκειται για συλλογές ποιημάτων που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της Έδεσσας Αγροτική Ιδέα. Χρησιμοποίησε το ψευδώνυμό του για πρώτη φορά το 1933 στο διήγημα «Μια νύχτα με πολλά φώτα κάτω από μια πόλη με πολλά αστέρια». Ορισμένα δείγματα του τεράστιου έργου του είναι: «Τα πλοία δεν άραξαν» 1943, «Γλυκοχάραμα» 1944, «Αυτοί που φέρανε την καταχνιά»
1946, «Συννεφιάζει» 1947, «Οι κερασιές θ’ ανθίσουν και φέτος» 1956, «Ένα παιδί μετράει τα’ άστρα». Χαρακτηριστική για το μαχητή συγγραφέα και το έργο του είναι η κατάθεση του λογοτέχνη Στρατή Δούκα στη δίκη του Λουντέμη το 1956 : «Ο Λουντέμης, κύριοι, δεν ήταν από κείνους τους συγγραφείς που συμβουλεύουν από απόσταση ασφαλείας τους άλλους. Δεν είναι από κείνους που ετοιμάζουν και δείχνουν τους στίβους.
Είναι συγγραφέας μαχητής που δεν αρκέστηκε, όταν η πατρίδα μας στέναζε κάτω από το φασιστικό ζυγό,
να μας δείξει τα “μαρμαρένια αλώνια” ,αλλά καβάλησε ο ίδιος το άτι του και μπήκε στη μάχη, για να μας δείξει πώς παλεύουν τα παλικάρια… Το έργο του μύριζε πάντα μπαρούτη. Kανονιοβολούσε τους εκμεταλλευτές του λαού και υπεράσπιζε τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους. Πάντα τάχτηκε με το μέρος των αδικημένων και των αβόλευτων. Είναι ένας συγγραφέας καθαρά λαϊκός. Μπήκε στις φτωχογειτονιές και στους τόπους δουλειάς, συναντήθηκε με τους ανθρώπους του μόχθου, ζυμώθηκε μ’ αυτούς και έγραψε με πολλή αγάπη για κείνους που δημιουργούν τα πάντα σ’ αυτόν τον κόσμο, μα που δε χόρτασαν ποτέ ούτε το ψωμί».
Υπήρξε καρδιακός φίλος του Άγγελου Σικελιανού, του Κώστα Βάρναλη και του Μιλτιάδη Μαλακάση. Τιμήθηκε με το μέγα κρατικό βραβείο πεζογραφίας το 1938 και με τη Χρυσή Δάφνη Πανευρώπης στο Παρίσι το 1951.
Στο Βουκουρέστι, όπου έζησε εξόριστος, τιμήθηκε με την ανέγερση Λουντέμιου Μέγαρου.

Ο θάνατος του συγγραφέα ήταν ξαφνικός και γρήγορος. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 22 Γενάρη 1977, μόλις ένα χρόνο από την επάνοδό του στην πατρίδα. Ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Μοναδικό του παιδί είναι η κόρη του Μυρτώ, που ζει στην Αθήνα.

Μνημείο Λουντέμη

Στη δυτική είσοδο του Εξαπλατάνου, κάτω από τον ίσκιο δύο μεγάλων πλατάνων, βρίσκεται το Μνημείο Λουντέμη. Πρόκειται για κατασκευή επενδυμένη με λευκό μάρμαρο, στην κορυφή της οποίας κάθεται μία μπρούντζινη φλόγα. Στην πρόσθια όψη υπάρχει ενσωματωμένη στο μάρμαρο μπρούντζινη πλάκα με εγχάρακτη τη μορφή του Λουντέμη και από κάτω οι στίχοι του:

«Κείνη τη νύχτα σωπαίναν οι λύκοι γιατί ουρλιάζαν οι άνθρωποι».

Το μνημείο είναι έργο του Εδεσσαίου καλλιτέχνη Στέλιου Μαουσίδη και κατασκευάστηκε το 1983 με πρωτοβουλία και πόρους του Μορφωτικού Συλλόγου και της κόρης τού Λουντέμη Μυρτώς.

Το σπίτι του Λουντέμη

Σε μικρή απόσταση από την πλατεία του χωριού, στην οδό Μενέλαου Λουντέμη, βρίσκεται το σπίτι, όπου εγκαταστάθηκε το 1928 η οικογένεια του Γρηγόρη Μπαλάσογλου με τον έφηβο τότε γιο της Τάκη (Μενέλαος Λουντέμης). Πρόκειται για αρχοντικό από την εποχή της Τουρκοκρατίας χωρίς καμιά ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική αξία, με ιδιαίτερη όμως αξία συμβολική και συναισθηματική, αφού σ’ αυτό έζησε και μεγάλωσε ο λογοτέχνης. Το σπίτι αυτό έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο.
Μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να αναπαλαιωθεί.

 

Γενικές Πληροφορίες

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΤΡΑΙΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                                       

ΟΥΡΓΑΝΤΖΟΓΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ                                                          

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                               

ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ ΕΥΜΟΡΦΙΑ                                                                            

ΟΥΖΟΥΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΚΕΠ)
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
Τηλέφωνο +30.2384.04220 4 & 42 206
Φαξ +30.2384.04220 7

Για οποιαδήποτε διαδικασία είναι απαραίτητη η Αστυνομική Ταυτότητα  (για να γίνει ολοκληρωμένη η αίτηση).

 

Πρόγραμμα περισυλλογής και αποκομιδής απορριμμάτων Τ.Κ. Εξαπλατανου:  ΔΕΥΤΕΡΑ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Στον Εξαπλάτανο ξαναδημιουργήθηκε και ο μορφωτικό σύλλογος Μενέλαος Λουντέμης. Επίσης στον Εξαπλάτανο υπάρχει και η ποδοσφαιρική ομάδα ΔΟΞΑ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ.

Εκδηλώσεις της Τ.Κ. Εξαπλατάνου είναι τα Λουντέμια , κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων διοργανώνονται ποδηλατικοί αγώνες, πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας ,χειροτεχνίας και παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής ενώ τις εκδηλώσεις συνοδεύουν διάφορα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα με παραδοσιακούς χορούς.       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΤΩΝ
Έρευνα Απόψεων
banner_diavgia.png