ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΗΜΟΥ
Αρχική arrow ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ arrow Εισήγηση στο Δ.Σ. του Δήμου Αλμωπίας

Εισήγηση στο Δ.Σ. του Δήμου Αλμωπίας Εκτύπωση
 

Κύριε Πρόεδρε,

Πέρασαν 4 μήνες από την ημέρα που το Δημοτικό Συμβούλιο με ανέδειξε δημοτικό συμπαραστάτη.

Ξεκινώντας θέλω να ενημερώσω το σώμα όσον αφορά την αποστολή ,τις αρμοδιότητες και τις ενέργειες του συμπαραστάτη.

Ο συμπαραστάτης του Δημότη και της επιχείρησης έχει ως αποστολή την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και λειτουργώντας ως ανεξάρτητη αρχή μέσα στο Δήμο, διατυπώνει ειδικές προτάσεις όταν εντοπίζει προβλήματα κακοδιοίκησης τις οποίες κοινοποιεί στο Δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Συμπαραστάτης επίσης μπορεί να παρεμβαίνει ακόμα και σε υποθέσεις για τις οποίες ο δημότης ή η επιχείρηση έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η διοικητική ενέργεια έχει γεννήσει δικαιώματα ή έχει δημιουργήσει ευνοϊκές καταστάσεις υπέρ τρίτων, επιλαμβάνεται καταγγελιών- αναφορών ακόμα και αν έχουν περάσει 6 μήνες αφότου ο καταγγέλλων έλαβε γνώση των ενεργειών -παραλείψεων της διοίκησης που έχει σχέση με κακοδιοίκηση των δημοτικών αρχών ή των υπηρεσιών.

Διαμεσολαβεί μεταξύ δημοτών ή εκπροσώπων των επιχειρήσεων και της διοίκησης του δήμου ή των υπηρεσιών για να επιλύονται τα προβλήματα που καταγγέλλονται εξαιτίας της κακοδιοίκησης.

Ο Συμπαραστάτης δεν έχει δικαίωμα να ενεργεί ανακριτικές πράξεις και όλη η διαδικασία βασίζεται σε έγγραφα. ΄Οταν διαπιστώσει ότι υπάρχουν πιθανές πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες διαβιβάζει τα σχετικά πορίσματα με αναφορά του στον αρμόδιο Εισαγγελέα ή στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο για τις παραπέρα ενέργειες.

Αυτά όσον αφορά την αποστολή, τις αρμοδιότητες και τις ενέργειες του συμπαραστάτη.

Πριν ξεκινήσω τον απολογισμό αυτού του χρονικού διαστήματος θεώρησα σκόπιμο να αναφερθώ και να απαντήσω στα νοσηρά και ψοφοδεή σχόλια που δημοσιεύονται σε διάφορες ιστοσελίδες και αναφέρονται στο πρόσωπό μου ειρωνικά ή υβριστικά πάντα πίσω από την ανωνυμία δηλώνοντας ότι:

Δεν κάνω τον κόπο να αναζητήσω την ταυτότητα των συντακτών τους. Είναι πασιφανές ότι αρκετοί θίχτηκαν από την άτεγκτη στάση μου ,αυτή δηλαδή που απαιτεί ο νέος θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και η δέουσα κατά νόμο άσκηση των αρμοδιοτήτων μου. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω παρά τις δήθεν φιλικές παραινέσεις του στυλ << μη τα σκαλίζεις>> ,<<ότι έγινε , έγινε>> κλπ. Δυστυχώς αυτή η νοοτροπία , η εμμονή μας να μη θίγουμε ζητήματα παρανομιών με τη μέθοδο συμψηφισμού και της αλληλοσυγκάλυψης , μας έφερε σε αυτά τα επίπεδα ηθικής και οικονομικής χρεωκοπίας. Κατ΄ απαίτηση κάποιων , θα πρέπει να μην προβαίνω σε καμμία ενέργεια μετά από καταγγελίες ή παράπονα πολιτών ή στην καλύτερη περίπτωση να συγκαλύπτω νομιμοφανώς ,πράξεις και καταστάσεις για τις οποίες βοά η κοινωνία. Δυστυχώς για αυτούς , δεν προτίθεμαι να υποκύψω σε υβριστικά σχόλια και συγκαλυμμένες απειλές , ούτε βέβαια να παραστήσω από την άλλη πλευρά , το άλλοθι, τον προστάτη , τον παραγωγό πολιτικών επιχειρημάτων του Δημάρχου και της πλειοψηφούσας παράταξης εδώ μέσα. Γνωρίζω ότι οι δημότες επικροτούν αυτό που κάνω , δηλαδή το να ασκώ τα καθήκοντά μου που προβλέπει ο νέος θεσμός. Αυτή είναι η κοινωνική νομιμοποίησή μου. Δεν έχω τίποτα προσωπικό και καμμία εμπάθεια με κανέναν. Και επειδή γνωριζόμαστε όλοι σε αυτό τον τόπο, αφού είμαι πλέον Καρατζοβίτης, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, θα συνεχίσω όσο οι συμπολίτες μας θα καταφεύγουν στο γραφείο μου αιτούμενοι προστασίας ενάντια στην κακοδιοίκηση , αναζητώντας ευθύνες από κακή διαχείριση και καταγγέλλοντας οποιαδήποτε ανομία στη λειτουργία του Δήμου , χωρίς να δίνω σημασία στις συνέπειες που θα έχουν οι νόμιμες ενέργειες μου επί των οπαδών της ιδιοτέλειας , των αθέμιτων μέσων και πλουτισμού, του πολικαντισμού και της αδιαφάνειας.

Κύριε Πρόεδρε καταθέτω εκκαθαριστικό για την αμοιβή που λάμβανα και λαμβάνω από το Ελληνικό Δημόσιο και από το οποίο προκύπτει ότι όσα ελάμβανα από την υπηρεσία μου τόσα ακριβώς λαμβάνω και από το Δήμο και αυτό επειδή ο Νόμος το απαγορεύει να έχω δικαίωμα επιλογής. Ελάμβανα 2.160 ευρώ ακαθάριστα το ίδιο ακριβώς λαμβάνω και από το Δήμο. Αν είχα το δικαίωμα επιλογής θα ελάμβανα το μισθό της υπηρεσίας μου. Επειδή δεν το έχω κατά απαίτηση του επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου επέστρεψα τα χρήματα πίσω στο δημόσιο για τους δύο πρώτους μήνες γιατί έπρεπε να πληρώνομαι μόνο από το Δήμο. Ορίστε τα παράβολα επιστροφής. Αυτά κύριε Πρόεδρε όσον αφορά επί προσωπικών ζητημάτων.

Κύριε πρόεδρε, κάνοντας έναν απολογισμό αυτού του μικρού διαστήματος που ασκώ το αξίωμα αυτό θέλω να σας γνωρίσω ότι, δέχθηκα περίπου 40 γραπτές καταγγελίες ,πολλές τηλεφωνικές καταγγελίες, και αμέτρητα παράπονα συνδημοτών και εκπροσώπων επιχειρήσεων. Πολλές απο αυτές τις καταγγελίες είχαν σχέση με κακοδιοίκηση στους πρώην Δήμους Αριδαίας και Εξαπλατάνου, άλλες είχαν σχέση με τις υπηρεσίες του Δήμου και άλλες είχαν σχέση με την εξυπηρέτηση του δημότη.

Οι καταγγελίες που είχαν σχέση με την εξυπηρέτηση των συνδημοτών από τις υπηρεσίες του Δήμου αντιμετωπίσθηκαν άμεσα και δόθηκαν σύντομες λύσεις. Αυτές που είχαν σχέση με κακοδιοίκηση και ήθελαν διαμεσολάβηση ώστε να δοθούν εξειδικευμένες λύσεις, με ειδικές προτάσεις που κατέθεσα δόθηκαν οι δέουσες λύσεις και πλέον οι υπηρεσίες ακολουθούν τις προτάσεις μου. ΄Αλλες πάλι τέθηκαν στο αρχείο ως αβάσιμες και καταχρηστικές.

Μερικές από τις καταγγελίες λόγω της σοβαρότητας που παρουσίαζαν και χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για τη διερεύνηση των καταγγελλομένων όπως αυτές που θα παρουσιάσω σήμερα , εκδόθηκαν σχετικά πορίσματα και με ειδικές προτάσεις χρειάζεται να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο για τις παραπέρα νόμιμες ενέργειες.

Θέλω στο σημείο αυτό κύριε πρόεδρε να γνωρίζετε ότι οι προτάσεις δεν δεσμεύουν τη διοίκηση και οι πράξεις του συμπαραστάτη δεν αποτελούν εκτελεστές διοικητικές πράξεις. Επίσης θέλω να τονίσω ότι δεν αποκαλύπτω τίποτα ,αλλά το μόνο που κάνω είναι να διαπιστώσω έκνομες πράξεις και παραλήψεις και να υποβάλλω προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης θέλω να γνωρίζετε ότι ο συμπαραστάτης κάθε χρόνο παρουσιάζει με ειδική έκθεση στο δημοτικό συμβούλιο τα προβλήματα κακοδιοίκησης που έχει εντοπίσει καθώς και απολογισμό του έργου του.

Σήμερα κύριε πρόεδρε έκρινα ορθό να ενημερώσω το σώμα ο ίδιος για τις ειδικές προτάσεις που κατέθεσα πρόσφατα όσον αφορά τα καταγγελλόμενα και τα προβλήματα που ο ίδιος εντόπισα και να μην αναμείνω την ετήσια έκθεση γιατί υπάρχει κίνδυνος παραγραφής μερικών θεμάτων που έχω εντοπίσει όσον αφορά τους πρώην Δήμους Αριδαίας και Εξαπλατάνου καθώς και των επιχειρήσεων αυτών.

΄Ολοι σας έχετε μπροστά σας τις προτάσεις με τα πορίσματα .

Θέλω να αναφερθώ σε αυτά περιληπτικά και στο τέλος αν ζητήστε διευκρινήσεις να σας απαντήσω τηρώντας την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα γιατί αυτό απαγορεύεται από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Θα ξεκινήσω πρώτα από τις καταγγελίες που είχα όσον αφορά τις προφορικές συμφωνίες μεταξύ προμηθευτών εργοληπτών στους πρώην Δήμους Αριδαίας και Εξαπλατάνου .

Καταγγέλθηκε ότι κάποιος εργολάβος απαιτεί χρήματα από το Δήμο για προφορική συμφωνία που έκανε το 2009 με τον πρώην Δήμο Εξαπλατάνου για εκτέλεση έργων ύψους 94.000 ευρώ περίπου και μάλιστα έχει καταθέσει αγωγή στην οποία υποστηρίζει ότι έλαβε έναντι αυτής της συμφωνίας το ποσό των 27.000 ευρώ και θα πρέπει να ερευνηθεί από που έλαβε αυτά τα χρήματα.

Διερευνώντας αυτή την υπόθεση ζήτησα ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το αν υπάρχουν και άλλες τέτοιες υποθέσεις τόσο στους δύο πρώην δήμους όσο και στις επιχειρήσεις.

Οι υπηρεσίες μου γνωστοποίησαν αποστέλλοντας σχετικούς πίνακες καθώς και τις αγωγές που έχουν κατατεθεί σε βάρος του Δήμου και των Επιχειρήσεων και αφορούσαν προφορικές συμφωνίες και που έχουν ως εξής:

Δήμος Εξαπλατάνου:

Δημοτική περίοδος 2003-2006 508.000 ευρώ

Δημοτική περίοδος 2007-2010 67.000 ευρώ . ΔΕΠΑ Εξαπλατάνου περίοδος 2003-2006 15.000 ευρώ

Δήμος Αριδαίας:

Δημοτική περίοδος 2003-2006 160.000 ευρώ

Δημοτική περίοδος 2007-2010 140.000 ευρώ

ΔΗΚΕΔΑ περίοδος 2007-2010 12.000 ευρώ

ΔΕΥΑ Αριδαίας δημοτική περίοδος 2003-2006 370.000 ευρώ , δημοτική περίοδος 2007-2010 20.000 ευρώ από πρόσφατες αποφάσεις διαταγών πληρωμής

Σύνδεσμος καθαριότητας :

Περίοδος 2003-2006 154.000 ευρώ. Περίοδος 2007-2010 35.000 από δ/γή πληρωμής

Θέλω εδώ να επισημάνω ότι οι αγωγές αφορούσαν προμήθειες πολλών χιλιάδων ευρώ, έργα πολλών χιλιάδων ευρώ που συμφωνήθηκαν προφορικά παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαφανείς διαδικασίες και συνεχίζεται να κατακλύζεται ο Δήμος και οι Επιχειρήσεις καθημερινά με τέτοιες αγωγές. Θέλω ακόμα να σημειώσω ότι η παραγραφή επέρχεται μετά από πενταετία δηλ για το 2006 επέρχεται η παραγραφή τέλος 2011 και δεν γνωρίζω πόσες ακόμη αποφάσεις και αγωγές θα επιδοθούν.


Για τα καταγγελλόμενα για το πώς έλαβε το ποσό ο ενάγων εργολάβος και μετά από έρευνα που έκανα στις υπηρεσίες προέκυψε ότι το ποσό δεν το έλαβε από τον πρώην Δήμο Εξαπλατάνου. Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα παραπέρα.

Μου κατήγγειλαν πάλι ότι ο ίδιος εργολάβος που ανέφερα παραπάνω δεν εκτέλεσε έργο που του είχε ανατεθεί στον πρώην Δήμο Εξαπλατάνου και ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στο Δήμο το έργο έχει παραληφθεί από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες. Επίσης μου κατήγγειλαν ότι ο ίδιος εργολάβος δεν εκτέλεσε κάποιο έργο ακόμη που του είχε ανατεθεί σύμφωνα με τη μελέτη και πάλι έχει παραληφθεί.

Για τα έργα που δεν εκτελέστηκαν ή δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με τη μελέτη στον πρώην Δήμο Εξαπλατάνου η αρμόδια τεχνική υπηρεσία μου γνώρισε ότι το ένα έργο δεν εκτελέστηκε και παραλήφθηκε κανονικά το δε άλλο δεν εκτελέστηκε σύμφωνα με τη μελέτη αλλά μετά από συμφωνία εργολάβου και πρώην προέδρου Κοινότητας εκτελέστηκε με διαφορετικό τρόπο.

Δασοπόνος μου κατήγγειλε ότι προσλήφθηκε το 2009 με προφορική σύμβαση στον πρώην Δήμο Αριδαίας για να εργαστεί στο δημοτικό δάσος , ότι πληρώθηκε μόνο για δύο μήνες και του οφείλονται τα υπόλοιπα.

Για την πρόσληψη του δασοπόνου στον πρώην Δήμο Αριδαίας όπως προέκυψε από το έγγραφο του Δασαρχείου ο καταγγέλλων εργάσθηκε στο δημοτικό δάσος αλλά ο τρόπος που πληρώθηκε για δύο μήνες από το Δήμο δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί καθώς και το πως θα πληρωνόταν τα υπόλοιπα χρήματα. Θα διερευνηθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα η υπόθεση αυτή.

Επίσης μου καταγγέλθηκε ότι σε δημοτικό διαμέρισμα του πρώην Δήμου Αριδαίας κατασκευάστηκε έργο το οποίο δεν το παραλαμβάνουν οι τεχνικές υπηρεσίες λόγω κακοτεχνίας και υπάρχει κίνδυνος αν παραληφθεί το έργο να μη λειτουργήσει γιατί είναι έτοιμο να γκρεμιστεί. Επίσης μου καταγγέλθηκε ότι το 2010 μοιράστηκαν σωλήνες άρδευσης σε δημοτικό διαμέρισμα τις οποίες τοποθέτησαν οι κάτοικοι και ότι συνέδεσαν αυτές τις σωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει νερό. Σε άλλο δημοτικό διαμέρισμα πάλι καταγγέλθηκε ότι ο εργολάβος εγκατέλειψε το έργο στη μέση ,αφού γκρέμισε περιφράξεις δημοτών χωρίς να τις αποκαταστήσει καθώς και τα φρεάτια που άνοιξε παραμένουν ανοικτά και κινδυνεύουν ζωές. Ζήτησα να μη πληρωθεί αν δεν αποκατασταθούν οι ζημίες. Τα ίδια υπήρχαν και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Εξαπλατάνου όπου προσήλθαν μαζικά οι πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων και απαίτησαν να μην παραληφθούν τα έργα του Θησέα αν δεν αποκατασταθούν πρώτα οι ζημίες στα ασφαλτικά και αν δεν αναγκαστούν οι εργολάβοι να βάλουν τους σωλήνες ύδρευσης στο κανονικό βάθος που ορίζει η μελέτη γιατί τώρα είναι σε βάθος ελάχιστο και το καλοκαίρι το νερό που φτάνει στα σπίτια είναι βρασμένο.

Για την υπόθεση που καταγγέλθηκε ότι το έργο στον πρώην δήμο Αριδαίας δεν παραλήφθηκε λόγω κακοτεχνιών , επειδή αρμόδιοι για την παραλαβή ήταν υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, ζήτησα να διενεργηθεί αυτοψία από μηχανικούς της περιφέρειας για να γνωμοδοτήσουν σχετικά με λειτουργικότητα και για το αν ξεπεράστηκαν οι κακοτεχνίες.

Για τα υπόλοιπα ζήτησα από τον Δήμαρχο να ορίσει ομάδα εργασίας η οποία πριν την παραλαβή να ελέγχει τα έργα και να απαιτεί από τους εργολάβους να αποκαταστήσουν τόσο τις ζημίες όσο και να ακολουθήσουν τις μελέτες και μετά να πληρωθούν. ΄Ηδη όπως ενημερώθηκα ξεκίνησε αυτός ο έλεγχος.

Τα καταγγελλόμενα όλα ήταν βάσιμα και με τις προτάσεις που έχετε μπροστά σας θα πρέπει να αποφασίσετε για το αν τις αποδεχθείτε και ποιές.

Πάμε στη συνέχεια στη ΔΕΥΑ Αριδαίας και στη ΔΕΥΑ Εξαπλατάνου:

Δέχθηκα πολλές προφορικές καταγγελίες από εκπροσώπους επιχειρήσεων και από προμηθευτές για μεταχρονολογημένες επιταγές που έχουν στα χέρια τους και είχε εκδώσει η προηγούμενη διοίκηση και που σήμερα δεν πληρώνονται. Διαπίστωσα ότι έχουν εκδοθεί επιταγές ύψους περίπου280.000 ευρώ .Μερικές επιταγές από αυτές εκδόθηκαν χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα τιμολόγια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν συμφωνούσαν οι αποφάσεις της ανάθεσης με αυτά του ποσού του τιμολογίου και της επιταγής που εκδόθηκε .Πρότεινα στη διοίκηση να ανακαλέσει αυτές τις επιταγές .

Επίσης μετά από καταγγελίες εργαζομένων που είχα για του ότι δεν τους καταβλήθηκαν οι μισθοί μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2010 διαπίστωσα ότι πράγματι δεν πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ και τους οφείλεται το ποσό 44.000 ευρώ και στη ΔΕΥΑ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ το ποσό των 82.000 ευρώ. Οι υποθέσεις αυτές πρέπει να διερευνηθούν παραπέρα από τον Εισαγγελέα Πρωτ. ΄Εδεσσας.

Με το πόρισμά μου ζητώ από το Δημοτικό συμβούλιο να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις μου.

Για τα Λουτρά Αριδαίας:

Το ίδιο και εδώ , ήρθαν εργολήπτες και προμηθευτές και μου παραπονέθηκαν ότι δεν πληρώνονται οι μεταχρονολογημένες επιταγές. Διαπίστωσα ότι μόνο σε δύο επιταγές δεν υπήρχαν τιμολόγια και όπως με πληροφόρησε ο πρόεδρος οι επιταγές κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο επίτροπο εξοφλούνται τμηματικά.

Και εδώ μου καταγγέλθηκε από γιατρούς και εργαζόμενους ότι δεν τους καταβλήθηκαν μισθοί και δεν τους έχουν επικολληθεί τα ένσημα ούτως ώστε να βγούν σε ταμείο.

Διαπίστωσα ότι οι καταγγελίες ήταν βάσιμες τους οφείλονταν μισθοί δώρα και επιδόματα περίπου 125.000 ευρώ .δεν τους είχαν επικολληθεί τα ένσημα γιατί χάθηκε η ευνοϊκή ρύθμιση στο ΙΚΑ που ζημίωσε την επιχείρηση περίπου 150.000 ευρώ για το λόγο ότι ξαναμπήκαν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που είχαν χαριστεί με την ευνοϊκή ρύθμιση. Διαπίστωσα ότι το διάστημα εκείνο υπήρχαν διαθέσιμα περίπου 54.000 ευρώ και πληρωνόταν άλλες υποχρεώσεις σε τρίτους. Με πληροφόρησε χθές η επιχείρηση ότι σχεδόν έχουν εξοφληθεί οι γιατροί, οι εργαζόμενοι έχουν εξοφληθεί και απέμεινε μόνο προς εξόφληση το ποσό των 22.000 ευρώ. Διαπίστωσα ότι υπήρχαν αδιαφανείς διαδικασίες στις δίμηνες προσλήψεις και ότι δεν είχαν εγκριθεί από την Περιφέρεια.

Πρέπει να διερευνηθεί παραπέρα η υπόθεση από τον Εισαγγελέα Πρωτ. ΄Εδεσσας για την απώλεια της ρύθμισης γιατί υπέστη μεγάλη ζημία η επιχείρηση εξαιτίας αυτής της παράλειψης.

Με το πόρισμά μου ζητώ να γίνουν δεκτές οι προτάσεις μου από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ερχόμαστε τώρα στις καταγγελίες που είχα για την περιουσία του Δήμου στα Ο.Τ 65,110,111,108,109 ,54. του συνοικισμού της Αριδαίας.

Ιδιοκτήτες ακινήτων που κατείχαν νόμιμο τίτλο στο 108 και 109 Ο.Τ μου κατήγγειλαν ότι σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τροποποίηση των ιδιοκτησιών του Δήμου τους παρέλειψαν και τους απέβαλαν από τις ιδιοκτησίες τους χωρίς να τους αποκαταστήσουν .Επίσης θιγόμενοι ιδιοκτήτες μου κατήγγειλαν ότι Δήμος αποκατέστησε κάποιες θιγόμενες ιδιοκτησίες που είχαν άλλοι και σε αυτούς ζήτησαν να προηγηθεί πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού ενώ στους άλλους τα έδωσε ο Δήμος ως ανταλλαγή. Μου καταγγέλθηκε ακόμα ότι ο Δήμος δεν προστάτευσε ούτε και σήμερα προστατεύει την περιουσία που του ανήκει στα παραπάνω Ο.Τ καθώς και ότι δεν εκτελεί τελεσίδικα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής.

Για τις καταγγελίες που έχουν σχέση με την περιουσία του Δήμου στα Ο.Τ που αναφέρω στο πόρισμά μου σας αναφέρω ότι έχουν γίνει παράνομες καταλήψεις τόσο σε εκτάσεις που ανήκουν στην ιδιοκτησία του Δήμου στα υπ΄ αριθμ 108 και 110 Ο.Τ όσο και του Ελληνικού Δημοσίου στο 109 Ο.Τ.Σε άλλες περιπτώσεις πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα από τους νομικούς από την πολεοδομία και την τεχνική υπηρεσία για να διαπιστωθεί τι απέγινε η περιουσία του Δήμου που σήμερα δεν υπάρχει στα υπ αριθμ 65 και 111 Ο.Τ. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου την περίοδο 1999-2001 παραχωρήθηκαν εκτάσεις που ανήκαν στο Δήμο χωρίς να προηγηθεί πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού σε θιγόμενες ιδιοκτησίες και θα πρέπει να διερευνηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο τόσο η νομιμότητά των αποφάσεων καθώς και ο τρόπος ακύρωσης των συμβολαίων που υπέγραψε ο Δήμος με τους θιγόμενους ιδιοκτήτες αφού προηγηθεί πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού τώρα. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι για τον ίδιο ακριβώς λόγο δύο από τους καταγγέλλοντες δεν δικαιώθηκαν από την περιφέρεια καίτοι οι υπόλοιποι όμοροι θιγόμενοι έλαβαν έκταση του Δήμου ενώ στον ίδιο του ζητήθηκε να προηγηθεί πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού. Επίσης σημειώνω ότι οι καταγγελίες των δημοτών που είχαν ιδιοκτησία στα ΟΤ με νόμιμο τίτλο και κατά την τελευταία τροποποίηση το δημοτικό συμβούλιο τους παρέλειψε είναι βάσιμες και πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχει ευθύνη για την παράλειψη αυτή .Επίσης βάσιμη είναι και η καταγγελία του συνδημότη που ζητά να πληροφορηθεί για την περιουσία του Δήμου στα συγκεκριμένα ΟΤ καθώς και του συνδημότη που ζητά να προχωρήσει ο Δήμος στις εκτελέσεις των πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής.

Στα πορίσματα και στις προτάσεις μου αναφέρω αναλυτικά τα Ο.Τ και πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά με τις παραπέρα ενέργειες.

Κλείνοντας κύριε Πρόεδρε θέλω να αναφερθώ και στα παράπονα των πρώην Αντιδημάρχων Εξαπλατάνου, των πρώην προέδρων των τοπικών κοινοτήτων τόσο του πρώην Δήμου Εξαπλατάνου όσο και της Αριδαίας γιατί δεν τους έχουν καταβληθεί τα έξοδα παράστασης που για μεν τους Αντδημάρχους είναι από 1-3 μήνες για δε τους προέδρους του Εξαπλατάνου για 1,5 χρόνο και της Αριδαίας για 1 χρόνο. Επίσης θέλω να μεταφέρω και το κλίμα που επικρατεί στο γραφείο μου τις τελευταίες εβδομάδες από τα παράπονα των προμηθευτών και των εργολάβων που απαιτούν να εξοφληθούν τα ποσά που τους οφείλουν οι δύο πρώην Δήμοι. Είναι σε εξαιρετική δύσκολη θέση και έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με τις επιχειρήσεις τους. Κάνω έκκληση κύριε Δήμαρχε να βρεθεί άμεση λύση με οποιοδήποτε τρόπο ώστε αυτοί που πραγματικά έχουν να εισπράξουν χρήματα έστω και με εξωδικαστικό συμβιβασμό ή με διακανονισμό να πάρουν τουλάχιστον κάποια χρήματα.

Κύριε Πρόεδρε αν θέλει κάποιος να διευκρινίσω κάτι πρίν συζητηθούν οι προτάσεις μου είμαι στη διάθεση σας.


Ευχαριστώ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΤΩΝ
Έρευνα Απόψεων
banner_diavgia.png