ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΗΜΟΥ
Αρχική arrow Τοπικές Κοινότητες arrow Τοπική Κοινότητα Περίκλειας

Τοπική Κοινότητα Περίκλειας Εκτύπωση
 

Σε υψόμετρο 580 μέτρων και μεταξύ των βουνών Τζένας και Πάικου, μόλις 7,5 χιλιόμετρα από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, σαν από θαύμα κρατήθηκε ζωντανή η Περίκλεια, από τη συνένωση τριών μικρότερων οικισμών, μετά την αποστράγγιση λίμνης που βρισκόταν εκεί στα βάθη του χρόνου.

Στην κοινότητα Περίκλειας, υπάγεται η Λαγκαδιά. Και τα δυο χωριά, ανήκουν στα αμιγή βλαχομογλενοχώρια (Μογλενά: βυζαντινή ονομασία της Αλμωπίας λόγω της ομίχλης:μόγλα, στην περιοχή).

 

Τα παρεκκλήσια

Στον ομώνυμο λόφο όπου κάποτε ήταν το παλιό χωριό, διασώθηκε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου. Το 1969 στην ίδια θέση χτίστηκε το σημερινό παρεκκλήσι. Έχει τέμπλο και χωριτηκότητα 20 ατόμων περίπου. Η θέα του από το δρόμο Νότιας-Περίκλειας σε καλοσορίζει. Στην είσοδο του χωριού σε φυσικό ύψωμα υπήρχε το πέτρινο λευκό εκκλησάκι της Παναγιάς. Σε αυτήν την απέριττη γωνία έβρισκαν παρηγοριά οι ταπεινές βασανισμένες ψυχές, οι διαβάτες δρόσιζαν το μέτωπο με το αγίασμα που σε σχηματισμένη λακούβα στο βράχο έσταζε νυχθημερόν. Ανακατασκευάστηκε αρχές του 90 αλλάζοντας τη φυσιογνωμία του εντελώς, ενώ πρόσφατα εξωραίστηκε από το Δήμο ο περιβάλλων χώρος. Τη Δευτέρα του Πάσχα, οι κάτοικοι ακολουθούν τα λάβαρα και επισκέπονται τα τρια παρεκκλήσια σε ανάμνηση των εγκατελειμένων οικισμών. Τοι τρίτο, μεταγενέστερο και μικρότερο είναι του Ιωάννη Προδρόμου στο δρόμο Περίκλειας-Λαγκαδιάς.

 

Τα ποτάμια-Η σπηλιά

Περιμετρικά του χωριού, ρέματα και ποτάμια με άφθονα και καθαρά νερά, πότιζαν κήπους και χωράφια πριν καταλήξουν με άλλους παραπόταμους στον Αλμωπαίο ποταμό. Η “Ντράγκνι”, “Ζάικουβα” και “Ουσέα” κινούσαν τους παλιούς νερόμυλους... Νότια του κάμπου υπάρχει μια σπηλιά ιστορικής σημασίας, αφού αποτέλεσε κρησφύγετο για διωκόμενους ή άμαχα γυναικόπεδα, στις εκάστοτε επιδρομές των Τούρκων και Βούλγαρων κατακτητών.


Η αρχιτεκτονική των κατοικιών

Αποκλειστικά πετρόκτιστα ήταν τα διώροφα, λιτά σπίτια προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ιδιοκτητών. Στο κάτω πάτωμα είναι ο στάβλος, πάνω ανοιχτό το ξύλινο χαγιάτι (τρεμ) όπου κρεμούσαν καπνά και καλαμπόκια. Η σκεπή τους καλύπτεται με σχιστόλιθους. Αίσθηση προκαλεί ο βιοκλιματικός χαρακτήρας των κατοικιών. Η πρόσοψη τοποθετείται κόντα στον αέρα, ενώ στους αρμούς και το δάπεδο χρησιμοποιείται κοκκινόχωμα και γιδότριχα, ένα άριστο μονωτικό υλικό. Εντυπωσιάζει επιπλέον η δόμηση τους σε σειρές με κοινό τον έναν εξωτερικό τοίχο και η “ούσα μίκα” (μικρή πόρτα) με την οποία επικοινωνούν μεταξύ τους, ώστε να διαφεύγουν εύκολα. Ελάχιστα παλιά σπίτια έχουν απομείνει.

 

Η Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής

Η Εκκλησία βρίσκεται στην μεσημβρινή άκρη του χωριού και δίπλα στο κοιμητήριο. Η εκκλησία χτίστηκε κατά την παράδοση το 1850. Η χρονολογία 1862 αναφέρεται στις τοιχογραφίες. Είναι τρίκλιτη βασιλική. Χαγιάτι υπάρχει στη νότια και τη δυτική πλευρά της εκκλησίας κλειστό όλο με τοίχο. Η αψίδα του ιερού βήματος είναι ημικυκλική. Η λιθοδομή έχει πάχος 0,60μ. Υπάρχουν δύο είσοδοι, στη δυτική και τη νότια πλευρά της εκκλησίας. Στη δυτική πλευρά της εκκλησίας, πάνω από το περίστωο, υπάρχει φωτιστικό άνοιγμα. Η στέγη είναι δίρριχτη με αποτμήσεις στην ανατολική και δυτική κορυφή. Η κάλυψη γίνεται με σχιστολιθικές πλάκες.  Γυναικωνίτης βρίσκεται στο δυτικό μέρος της εκκλησίας, πάνω από τον πρόναο, με ψηλό ξύλινο στηθαίο και καφασωτό, ευθύγραμμο σε κάτοψη. Ξύλινο καφασωτό υπάρχει και στον πρόναο. Το δάπεδο της εκκλησίας είναι πλακοστρωμένο με σχιστολιθικές πλάκες. Οι κίονες είναι κυκλικής διατομής με ξύλινο τετραγωνικό πυρήνα και επένδυση μπαγδατιού. Τα κιονόκρανα και τα επιστήλια είναι μεταγενέστερα τοιχογραφημένα, με παραστάσεις αγίων και φυτικά μοτίβα. Η οροφή είναι ξύλινη, «νταμπλαδωτή» και ζωγραφισμένη, λιτότερη στα πλάγια κλίτη. Το τέμπλο είναι ξύλινο, ζωγραφισμένο, με απλά ξυλόγλυπτα περιγράμματα γύρω από τις εικόνες, ευθύγραμμο σε κάτοψη. Ο άμβωνας είναι ξύλινος, πολυγωνικός. Στο εσωτερικό η εκκλησία είναι κατάγραφη με τοιχογραφίες δύο περιόδων. Στο βορεινό τοίχο εικονίζονται τα πάθη του Χριστού και στο κάτω μέρος άγιοι ολόσωμοι. Στην κόγχη του ιερού εικονίζεται η Πλατυτέρα ανάμεσα στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Στο κάτω μέρος αναγράφεται η χρονολογία 1862. 

 

Δημοτικό σχολείο Περικλείας

Το πρώτο διδακτήριο βρισκόταν στην πλατεία του χωριού, είχε σχήμα ορθογώνιο και χρονολογείτο από πολύ παλιά εποχή. Πυρπολήθηκε και καταστράφηκε το 1916  από τους Τούρκους. Στην θέση του κατασκευάστηκε πέτρινο καμπαναριό και ένα πολύ μικρό καφενείο ... Στη συνέχεια το σχολείο μεταφέρθηκε στο κοινοτικό γραφείο, οίκημα της κοινότητας και λειτούργησε έως το 1936. Είχε σχήμα τετράγωνο, ισόγειο και φτιάχτηκε από πολύ παλιά ως κοινοτικό οίκημα.

Το υπάρχον διδακτήριο βρίσκεται στη βορεινή πλευρά του χωριού, πάνω σ΄ ένα μικρό φυσικό ύψωμα. Έχει έκταση 6 στρέμματα…Το κτήριο ανεγέρθηκε το έτος 1935. Στην αρχή είχε μόνο μια αίθουσα διδασκαλίας με επιφάνεια 85 και ένα γραφείο δασκάλων ενώ αργότερα το 1959 προστέθηκε μια δεύτερη αίθουσα 64  τ.μ. και το νηπιαγωγείο. Δεν υπάρχουν στοιχεία όσον αφορά την κρατική επιχορήγηση και γενικά την αξία για την ανέγερση…Στην όλη προσπάθεια συνέβαλαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού με προσωπική εργασία. Κατά το έτος 1944 κάηκαν από τους Βούλγαρους, η οροφή και το δάπεδο που ήταν ξύλινα, καθώς και όλα τα αρχεία του σχολείου έως τότε. Το 1951 όμως με μέριμνα του τότε υπουργείου ανοικοδομήσεως και την προσωπική και πάλι εργασία των κατοίκων, το σχολείο επισκευάσθηκε.

 

photo 15.04.jpg

 

normal_hpim1056.jpg
normal_hpim1067.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το γυμνό της Τζένας, πάνω από την Περίκλεια.

p1020034.jpg


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΤΩΝ
Έρευνα Απόψεων
banner_diavgia.png